Het congres

Donderdag, 29 november, vond het Dwang en Drang congres plaats in de Reehorst in Ede. Exact zes jaar na het laatste congres, 29 november 2012.  Zes jaar later? Is er dan nog een noodzaak? Instellingen hebben ondertussen toch wel hun zaakjes op orde? Hamp Harmsen, Linda Willems en Gijsbert Roseboom zijn de drijvende krachten achter dit congres en zij zijn duidelijk in hun antwoord; Ja, de noodzaak is er! Dwang en Drang verder terugdringen is en blijft een thema volgens hen. En landelijk kan het wel wat actie worden ondernomen bleek wel tijdens het congres.

2006 – 2012 waren de 6 subsidiejaren waarbij diverse projecten en initiatieven mogelijk werden gemaakt door subsidie van VWS om Dwang en Drang terug te dringen in de GGZ. Zes jaar later zijn de centrale vragen tijdens het congres: “Waar staat, wat doet en wat wil het veld?”. Medewerkers van opname afdelingen, HIC, ouderen afdelingen, langdurige behandelsettingen maar ook Jeugdzorgplus, Jeugd GGZ en zelfs de GGZ uit België gaven acte de presente. Evenals 10 bedrijven met producten of diensten die een bijdrage kunnen leveren aan minder dwang en drang. Meer dan 35 inzendingen van best practices vanuit het veld hebben geleid tot informatieve posters in de vorm van banners.  Er waren 22 workshops met betrokken en bevlogen workshopgevers.    Hamp Harmsen, was dagvoorzitter, schakelde energiek tussen de sprekers, Mentimeter® en de driehonderd aanwezige deelnemers. Na de opening, die een half uur later plaatsvond dan gepland door files en ongelukken op de weg, knalde het los.  Vier medewerkers uit het veld vormden een Forum wat aan de hand van 3 filmpjes, gemaakt door VideoSnacks, discussieerde over de centrale vragen. Tijdens het plenaire gedeelte gaven de  keyspeakers reacties op de vlog bijdragen van Sharon. Sharon, een cliënt, vertelde in drie filmpjes wat dwang met je doet en hoe ze het ervaart. Ze beschreef hoe ze wekenlang gesepareerd was geweest in een kale cel met slechts een muurkrijtje als vermaak. Het roerde de aanwezigen maar een snelle poll via Mentimeter® leverde op dat de kale separeers nog schering en inslag zijn en gebruikt worden. Meer dan 115 deelnemers gaven aan dat die nog gewoon voorhanden zijn. Zes jaar verder? verzuchte Hamp Harmsen.

Het forum, bestaande uit Andre Klein Hulse, werkzaam als senior verpleegkundige op de HIC IHT Rielerenk te Deventer, Geeske Meijer, manager behandelzaken langdurige Psychiatrie bij GGZ Centraal, Peter Pierik Senior ervaringsdeskundige bij Mediant en Stephan Gemsa,  Jeugdpsychiater en Geneesheer Directeur bij GGNet hielden het niet alleen aan de oppervlakte. De discussie met deze lieden en de zaal leverde bijzondere uitkomsten op waar het veld mee aan de slag moet.

Kijk voor een sfeerimpressie hier

 

Gerealiseerd door Zeg maar Alex.